Skogberga gård

CD-skivan Gladpackade låtar

Bild på CD-skivan Gladpackade låtar och spelgänget

En samling svängiga låtar på folkmusikens grund

Rolig och omväxlande att lyssna på och skön att dansa till!


Beställa skivan

Skivan kan beställas från Täby Spelmansgille och den kostar 100 kr.
Du beställer den genom att skicka ett mail till e-postadressen cdgladpack@tabyspelmansgille.se.
Ange namn, adress och det antal skivor du vill beställa.
.


Mer om Gladpack Spelmän

Gladpack spelmän är en grupp som spelat många år tillsammans. Under resor till Finland, Danmark, Lettland, Polen, Irland och Grekland har gruppen blivit härligt samspelta. De spelar gärna till dans och på konsertscenen men kanske allra helst i festlokalen för en jubilar eller i kyrkan för det unga brudparet.


Gruppen består för närvarande av åtta spelmän och ett tjugotal instrument:

Jim Åkerstedt har känsla i sitt spel. Han trakterar helst munspelet. Med det blev han riksspelman 2010 och har också vunnit öppna mästerskap i både Finland och Estland. På fiol är han mera av en riskspelman, med många idéer om hur man kan skoja till det. Och får han prata mellan låtarna, så drar han gärna en vals då med! Jim har gjort många egna låtar, ett urval av dem finns på CD:n Jimlåtar. Låten Humbug ledde till första pris i Låt-SM.

Sonja Åkerstedt är gruppens cittralirare. Hon påstår själv att hon började spela folkmusik av ren avundsjuka; spelarna verkade ha så roligt! Numera kompar hon Jim så fint på sin cittra att de tillsammans vunnit guldmedalj i samspel!

Per-Eric Eriksson är gruppens tyngdlyftare med sitt dragspel på 14 kg. Med det säkrar han ett stadigt spel men ser också till att det svänger och lyfter. Men så har han också bakom sig 25 års ledarskap för gammeldansbandet Spelevinkarna, som hördes i både radio och TV på sin tid. Som flera i gruppen gör han egna låtar. ”På väg till Skogberga” hör till favoriterna.

Hans Dhejne är gruppens klarinettist, som också är en mästare på att göra egna låtar. Han lockar fram både vemod och glädje. Hans spelar gärna duett och har gett ut flera CD-skivor. Den senaste, Kastanjer, utgörs av hans egna kompositioner och framförs tillsammans med Bengt Mattson.

Lasse Ruud ger färg åt gruppen med sin scennärvaro! Förutom på fiol underhåller han på ukulele och banjo - och ibland med sång. Ur Lasses fela strömmar gärna jämtländska toner, som han lärt av sin morbror Calle i Strömsund. Lasses motto blev: ”Det är mänskligt att fela!”

Kjell Eriksson byggde sig en nyckelharpa, för att det verkade vara ett kul projekt. Men den måste ju testas – och Kjelle blev som uppslukad av den uppländska folkmusiken. Att musicera var däremot inte nytt för honom. Han drillades tidigt i klassiskt fiolspel, och övergick sedan med ungdomens entusiasm till trumpet och tradjazz. Men det svänger ju också om folkmusik!

Börje Ekvall är gruppens sångare. Han har textminne som en jukebox. Tryck, så sjunger han. Börje skapar också egna humoristiska texter, gärna i samarbete med gruppens kompositörer! Sångrösten bär Börje ständigt med sig men släpar gärna också runt på fiol, altfiol, nyckelharpa, flöjt, slang och kohorn.

Ulla Ekvall är gladast och basar för gänget. Hon bestämmer takten med sin ståfela! Ibland lånar hon ut den till Per-Eric och tar fram sitt lilla durspel för någon munter eller vemodig melodi. Den skånska sångrepertoaren ligger också henne varmt om hjärtat.


Se Gladpack spelmän i aktion på youtube!


Gå till Startsidan