Skogberga gård

Jubileumsåret 2011

Bild på buskspel vid Spelmansstämman 2008

2011 fyllde Täby Spelmansgille 40 år!!
Läs vad tidningen Mitt i Täby skrev!

Miniaffisch Täby Spelmansstämma
Jubileet firades på olika sätt. Täby Spelmansstämma blev givetvis nåt extra. (Läs mer om det under Kalendariet).

För 40 år sedan träffades en grupp entusiastiska människor och bildade Täby Spelmansgille. Man ville lyfta fram mångfalden i folkmusiken och gynna att människor kunde samlas i olika grupper med olika inriktningar men ändå höra ihop i en och samma förening. Därför bestämde man att det skulle heta Täby SPELMANSGILLE och inte Täby spelmanslag. Man kan säga att i Täby Spelmansgille ryms ett stort antal spelmanlag och spelmansgrupper. Och det behövs. Vi har nu slagit nytt rekord i antal medlemmar, 112 stycken, så det är nog bra att inte alla behöver spela samtidigt! Det fina är också att det är inte ristat i sten att man måste tillhöra en viss grupp, utan man kan vara med i flera, eller prova en grupp ett tag och en annan lite senare.

Vi är också glada över att Dalarnas Spelmanförbund har med Täby Spelmansgille! Gillet är med bland de andra Dala-lagen i olika spelmansstämmor runt om i Dalarna och under den största av dem alla – Bingsjöstämman brukar Gillets medlemmar vara med både under slåttern före stämman och hjälpa till i serveringen. Läs mer om Täby Spelmansgille och Bingsjömusiken.

I Gillet finns många duktiga nyckelharpspelmän med fina traditioner från bl a Eric Sahlström och Gösta Sandström (ni vet väl att en spelman kan vara både kvinna och man, ung som gammal!!). Och så har vi en aktiv ensemblegrupp som brukar turnera utomlands varje år under namnet Gladpack och massor av duktiga ungdomar, som spelar en mängd olika instrument.

Den andra söndagen varje månad (ej jan, jun-aug) kan alla som vill komma och lyssna på oss, då vi har öppet hus mellan kl 13 och 15 i vår Spelmansgård i Skogberga. Kaffe med underbart fikabröd som Kerstin har bakat kan fås för en billig slant. Ja Täby Spelmansgille är en härlig förening! Och vi hoppas att du som lyssnar på oss får en fin upplevelse av äkta folkmusik. 2011 blev extra roligt med firandet av 40års Jubileumet, under våra spelningar på Öppet Hus, Spelmansstämma, midsommarfirande, nationaldagsfirande, dansspelningar, Rönninge byfest och många andra ställen!

VÄLKOMNA! /Micke Löfroth, ordförande


Tillbaka till kalendariet för 2011